
 
 
 
 
 

 

RULING CONFIRMS OPPORTUNITY TO 
BUY REPLACEMENT PROPERTY FROM A RELATED PARTY 

 
 
Exchanges between related parties have been a major source of confusion.  The absence of Regulations 
and the IRS’ mixing-up of different related party exchange rules contribute to the confusion.  In Private 
Letter Ruling 200440002, the IRS had both the rule and the rationale correct.  This ruling completes a 
critical piece of the puzzle for exchanges involving related parties.  Unfortunately, the guidance is a 
private letter ruling, rather than a revenue ruling which other taxpayers can rely on. 
 
The general rule, stated in Rev. Rul. 2002-83, 2002-2 C.B. 927, is that, when a taxpayer does a 
deferred exchange through a qualified intermediary (QI) and acquires replacement property from a 
related party, the exchange will fail as a valid exchange under §1031(f)(4).  The exceptions to this rule 
are ill-defined, and require analysis of the purpose of §1031(f).  The exceptions arise when the 
acquisition of the replacement property in this manner does not result in cashing out on the sale of 
high basis property and deferring gain from the exchange of low basis property (“basis shifting”). 
 
In this new ruling, the taxpayer was Partnership AB.  AB sold Building 1 to an unrelated third party for 
cash through a QI, then used the proceeds to acquire Building 2 from Partnership CD, a related party, 
in a like-kind exchange.  Partnership CD sold Building 2 to AB through a QI and acquired its 
replacement property from an unrelated third party in a like-kind exchange. 
 
Citing the legislative history of 26 U.S.C. §1031(f), the IRS held that this transaction was not a 
transaction structured to avoid the related party rules and did not result in a failed exchange under 
§1031(f)(4).  Since both AB and CD were doing a like-kind exchange, there was no cashing out and no 
basis shifting among AB and CD.  Both AB and CD ended up with a carryover basis and reinvestment of 
equity in their respective replacement properties. 
 
Note: 

• Both AB and CD represented in the ruling they would hold their replacement property for two 
years. 

• If both AB and CD are prohibited from disposition their replacement property for two years, 
this prohibition seem to preclude not only a sale (which would be a cashing-out) but also an 
exchange (which would not be a cashing-out). 

• The two-year limitation precludes CD from repeating this strategy with yet another related 
party. 

• The ruling did not mention that AB identified other replacement property and the property 
acquired from CD was an alternative “back-up” identification. 

• A taxpayer undertaking this strategy should insure that BOTH the taxpayer and the related 
party not only start, but also complete their exchanges. 

• If the exchanges involved a party acquiring not only like-kind property, but also boot, a 
different result might be obtained, making this an “all or nothing” strategy.  
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